KREA Kortárs Művészeti Iskola

Enteriőrtervező szak

magániskolai diploma

KREA Kortárs Művészeti Iskola

Lakberendező szak

OKJ vizsga

Stílusház Oktatási Stúdió

Lakberendező szak

Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola

Kereskedelmi szak

diploma

Lovász Nóra enteriőrtervező

Miért „Atmoszféra” ?
Talán mert elég jól kifejezi, hogy mi is a cél a tervezés során: hogy a végeredmény személyes és egyedi hangulatú legyen. Akár otthon, akár üzlet, iroda vagy étterem, vagy bármilyen közösségi tér, ha belépünk ne csak hasson ránk, hanem ragadjon is meg, hogy magunkénak érezhessük. Színek, formák, felületek, fények összefogott harmóniában álljanak össze.

Hol kezdjük ?
Új építésnél a tervezést már az építészeti tervekkel egy időben, ha lehetséges, mert így lehet leginkább összhangban a külső és a belső tér is. Ha átalakításról van szó, akkor is a funkciókat és térkapcsolatokat kell átgondolni először, ha szükséges átszervezni. Persze ez már legtöbbször a válaszfalakat, gépészetet is érinti, ezért szükséges tudni a műszaki lehetőségeket és felmérni az anyagi vonatkozásokat is. Bár leginkább a teljeskörű tervezést szeretem, de van olyan, amikor nincs lehetőség alapvető átalakításra, vagy csak egy-egy helyiség frissítése szükséges. Először beszélgetünk, igényeket, kívánságokat összegzünk, majd kérek egy kisebb gyűjteményt képekből, hangulatokból, hogy kiderüljön miből is induljunk ki. Ez egy közös munka, fontos az együttműködés és bizalom.

Hogyan dolgozom?
Az instrukciók és inspirációk alapján összeállítok 2-3 változatot az ötleteimből. Ha sikerül kiválasztani a leginkább tetszőt, akkor tovább gyúrom, bővítem, finomítom és kialakítom a végső koncepciót, amire felfűzöm majd a további részleteket. Először az alaprajzot alakítom ki a térkapcsolatokkal, helyiségekkel, a szükséges berendezési tárgyakkal. Legtöbbször egyedi bútorokat vagy teljes beépítést tervezek, hogy mindennek meglegyen a helye és az összhang is biztosítva legyen. Figyelembe kell vennem, vagy ehhez kell alakítanom a gépészeti tervet és ezzel együtt megtervezni a világítást, mert ezek kialakítása megelőzi a bútorozást. Ahhoz, hogy ezek jól funkcionáljanak már akkor tudnunk kell hová mi kerül. Ennek elmulasztása esetén jönnek a kialakítás közben vagy utólag történő módosítások, amik felesleges pluszköltségeket okoznak. A funkcionális dolgok tisztázása után jöhetnek a látványosabbak: a burkolatok, falfelületek anyagai, színei, majd ezekkel összhangban a bútorok, textilek, kiegészítő dekorációk. Ez a folyamat több hónapot is igénybe vesz, tehát érdemes időben elkezdeni és elegendő időt rászánni.
Ekkor létrejöhet az a plusz, amitől a helynek egyedi atmoszférája lesz.